Fietsen met een powermeter: Ja of nee?

Als fietser heb je ongetwijfeld iets over een powermeter of vermogensmeter gehoord. We zien dat er steeds meer mensen op vermogen rijden. We komen dan ook steeds meer te weten over vermogens en steeds meer Specialized fietsen worden met een powermeter geleverd. Het gebruik van een powermeter kan een waardevolle toevoeging op je trainingsdata zijn wanneer je hem regelmatig gebruikt.

Waarom heb ik een powermeter nodig?

Een vermogensmeter is simpelweg de beste manier om de trainingsbelasting te bepalen. Voordat er op power werd gereden, werd er vooral gekeken naar de snelheid en hartslag. Deze meting is alleen niet erg nauwkeurig. Snelheid kan bijvoorbeeld beïnvloed worden door de wind of door de hellingsgraad. En de hartslag kan bijvoorbeeld door temperatuur worden beïnvloed. Voor iemand die dus echt traint voor wedstrijden is een powermeter echt een must.

Powermeter voor de recreatieve fietser

Waarom zou een recreatieve fietser die voor het plezier fietst een powermeter gebruiken? De meeste fietsers willen zichzelf op alle niveaus verbeteren. Door het rijden met een powermeter weet je precies welke wattage je moet rijden om de volgende keer net even harder te gaan op die ene beklimming of op dat ene Strava segment. Zo leer je jezelf aan om lekker te spelen met wattages en doelen te stellen. Daarnaast leer je aan de hand van een powermeter je lichaam steeds beter kennen en ben je vaak tot meer in staat dan je denkt. Ook kan je je eigen powermeter scoren vergelijken met die van profs, omdat zij hun vermogens delen.

Verschillende soorten powermeters

Powermeters komen in allerlei verschillende soorten en maten. Je hebt pedalen, crank en in een hub voor het achterwiel. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

Pedalen

Een powermeter in de pedalen zijn makkelijk in gebruik en eenvoudig te wisselen tussen verschillende fietsen. En je kan ongestoord een ander wiel insteken. Het nadeel is dat deze powermeters niet beschikbaar zijn in alle pedaalsystemen en er zijn geen mountainbike opties. De powermter pedalen starten al vanaf een €199,- van Iqsquare. Naast Iqsquare verkopen Garmin en Powertaps ook powermeters in de pedalen.

Cranks

De powermeters die je het meeste ziet zijn toch cranks. Deze powermeters zitten gemonteerd in je buitenblad, in de spider van je crank of in de crankarm. Cranks zitten ook standaard op een fiets, zoals bij de meeste S-Works fietsen. Cranks zijn beschikbaar in veel verschillende vormen voor veel verschillende type fietsen; road, mountainbike, baan etc. Daarnaast is het bij de cranks mogelijk je eigen pedalen te kiezen en verschillende wielen te wisselen. Het nadeel is dat de cranks moeilijk te wisselen is tussen verschillende fietsen. Je hebt de Dura-Ace powermeter van Shimano. Deze start vanaf een prijs van €1177,97. Je hebt ook goedkopere opties, zoals cranks van Quarq, 4iiii en van Stages.

Powertap

Powertaps kan je installeren op je achterwiel, waar je deze hub je power meet. Dit is de meest eenvoudige powermeter om te installeren en uit te wisselen tussen verschillende fietsen. De Powertap gaat automatisch op nul wanneer je je benen niet beweegt. Ook heeft deze powermeter geen invloed op je gebruikte groepset en is het mogelijk om je eigen pedalen te kiezen. De Powertap is niet aan te raden wanneer je meerdere wielsets gebruikt tijdens het rijden. Tenzij je voor iedere wielset een aparte powermeter aan wil schaffen. Verder is er een beperkte keuze in velg- en wielmerken. De powertap heb je al vanaf een €449.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00